Byg en skalamodel

Vil du komme godt i gang med modelbyggeri, så er det en super god idé at begynde med at købe nogle af de mange byggesæt i plast, som du kan købe. Det er som oftest modeller af skibe, fly eller biler i en korrekt skala, og ved at bygge en skalamodel får du et godt indtryk af, hvad modelbyggeri er for en sag, og om det måske kunne være en hobby, du kunne finde glæde og fornøjelse ved.

Man kan godt være helt vildt ambitiøs og begynde på en skalamodel af Holmen, men for de fleste vil det nok være mere overkommeligt at begynde med en af de færdige modeller, der fås i handelen.

Forfatteren af denne artikel havde selv som barn stor glæde af at samle skalamodeller af gamle veteranbiler, og det blev hurtigt til en konkurrence kammeraterne imellem, hvem der havde de flotteste biler – og det gjaldt om at have mange af dem. Andre kastede sig over fly og havde modelfly hængende fra loftet i deres værelse.

For mange hænger glæden ved deres barndoms hobby ved, og den fortsætter gennem voksenårene. Så melder ambitionerne sig sikkert, så du gerne vil bygge større modeller, der måske kan flyve rigtigt. Vi anbefaler igen at holde sig til skalamodeller af rigtige forlæg, så man får et optimalt indtryk af, hvad det er for en maskine, man arbejder med.

Det kræver ikke noget videre værktøj at begynde på at samle en skalamodel i plast. Delene sidder typisk fast på en plastramme, og de skal så fjernes herfra og evt. lige have fjernet eventuelle grater, hvorefter du kan gå i gang med at lime delene sammen.

Den sværeste del ved modelbyggeriet er måske den efterfølgende maling af modellen. Det kræver fine pensler, den rigtige maling og en hånd, der ikke ryster alt for meget. Øvede modelbyggere sprøjtemaler nogle gange deres modeller.